Cariera mea

downloadCe genereaza o cariera de succes?

Ca sa reusesti in viata trebuie sa alegi un profil adecvat propriilor aptitudini, sa fii atras de domeniul respectiv si sa depui toate eforturile pentru a fi un specialist desavarsit in acel domeniu. Sigur ca avand aptitudini si placandu-ti acel domeniu, efortul necesar pentru a fi foarte bun e mult mai mic decat in situatia in care nu esti atras de acel domeniu sau nu manifesti aptitudinile corespunzatoare acelui domeniu.

Dilemele cele mai frecvente ale parintilor:

– ce liceu să alegem?
– ce facultate să urmeze?
– ce profil să urmeze: real, uman, ştiinţele naturii, filiera tehnologică, vocational etc?
– dacă urmează profilul uman, are mai puţine şanse în alegerea unei facultăţi?
– să urmeze ceea ce-i place sau ceea ce pare să aibă un viitor?
– să avem încredere în deciziile copilului sau să alegem noi în locul lui?
– să urmeze studiile în ţară sau în străinătate?

Prejudecati care pot determina alegerea gresita a profilului

Atunci cand se alege profilul liceului exista cateva prejudecati in mintea parintilor atunci cand fac optiunea, prejudecati care pot impiedica alegerea profilului adecvat: „realul ofera mult mai multe perspective in viata !” „e baiat, ce sa caute la uman?” „la uman sunt prostii si nu se invata nimic !”. Testele de inteligenta aplicate elevilor de la uman si de la real dovedesc o distributie egala a inteligentei pe ambele specializari, adica nu sunt cu nimic mai inteligenti elevii de la real decat cei de la uman; e adevarat insa ca au alt tip de inteligenta.

Tot in calitate de psiholog scolar pot sa spun ca exista mult mai multe transferuri de la real la uman decat invers, acest fapt dovedind ca cel mai frecvent ajung la sectia real elevi nepotriviti cu acest profil.

Care sunt problemele care pot aparea daca se face alegerea gresit?

– lipsa de interes a elevului / studentului fata de scoala
– insatisfactia adolescentului care poate duce pana la depresie
– performanta scolara scazuta – daca pana atunci era premiant acum abia mai trece clasa
– pregatire suplimentara (meditatii) pentru a reusi sa promoveze in anul urmator iar la final examenul de bacalaureat (foarte greu mai ales la matematica)
– riscul de a renunta la facultate mai ales in primul an

In cazul alegerii nepotrivite a liceului solutia o reprezinta transferul la o specializare adecvata. Pentru a te putea transfera trebuie sa sustii un examen de diferenta, sa existe un loc liber la specializarea la care vrei sa te transferi si sa ai cel putin media ultimului din clasa. Daca vii de la real la uman e mai greu, intrucat la uman mediile sunt mai mari.

Alegerea unei facultati nepotrivite poate duce la abandonul respectivei facultati si orientarea spre o alta adecvata – acesta este cazul fericit – sau finalizarea respectivei facultati si inceperea ulterior a unei a doua. Exista si situatia in care persoana urmeaza o facultatea pentru care nu are nici o atractie, o finalizeaza si chiar profeseaza in acel domeniu.

Din pacate ca psihoterapeut in lucrul cu adultii am auzit prea des, marturii ale pacientilor mei care in jurul varstei de 40 de ani sau poate chiar mai repede realizau cat de gresit isi alesesera cariera. Satisfactia in cariera alaturi de cea in plan sentimental sunt doua coordonate majore ale existentei. Realizarile in plan profesional iti vor ramane indiferent de cum se va derula viata pe celelalte planuri. Este ceva pe care nu ti-l poate lua nimeni. Daca in plan sentimental e poate mai usor s-o luam de la capat, pe plan profesional e mai greu sa incepi o facultate la 40 de ani si sa mai vrei sa-ti construiesti si o cariera in domeniul respectiv.

Mai multe pe la-psiholog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *