Metode eficiente prin care iti ajuti copilul sa aiba incredere in el

Increderea pe care o avem in noi insine este tot timpul in legatura cu multe din lucrurile care ni se intampla in viata, fapt care se aplica si in cazul copiiilor. Parintii pot si ar trebui sa contribuie la imaginea de sine pozitiva a celor mici. Astfel, acestia vor deveni adulti increzatori in fortele proprii, fapt care se va reflecta si in evolutia lor la scoala.

Este foarte important respectul de sine al parintilor si al celorlalte modele ale copilului, deoarece acesta ii urmareste si are tendinta sa se comporte la fel. Dar pe langa exemplul personal, exista cateva metode prin care il poti ajuta pe copil sa dobandeasca mai multa incredere in el:

1) Fii afectuos cu el
Imbratiseaza-l si da-i pupici des. Afectiunea din partea parintilor este vitala pentru dezvoltarea celor mici, il ajuta pe copil sa fie mai sigur pe el si stimuleaza increderea in propriile forte.
2) Evita sa faci comparatii intre el si alti copii
Cand pui in evidenta ceea ce nu face bine copilul si il compari cu un altul, il faci sa se simta prost si nesigur. Asta ii poate afecta stima de sine. Fiecare copil se dezvolta diferit si exceleaza in domenii diverse, astfel ca trebuie incurajat si facut sa inteleaga ca oamenii sunt unici.
3) Stabileste limite in educatia copilului
Aceste limite ar trebui sa fie clar definite si consolidate, corecte si negociabile. Cu cat invata anumite reguli si le respecta, va avea un sentiment de libertate si de incredere ca reuseste sa faca ceea ce trebuie.
4) Comunicati tot timpul
Cand luati masa impreuna sau in orice alt moment, cere-i sa iti povesteasca intamplari si ganduri de-ale lui. Nu ii lua peste picior ideile, explica-i cat mai multe lucruri si, nu il ultimul rand, arata-ti disponibilitatea de a-l asculta si de a-l intelege.
5) Nu il proteja excesiv, lasa-l sa se implice mereu in situatii noi
Daca iti protejezi excesiv copilul, ii subminezi increderea in el. Lasa-l sa aiba parte de noi experiente si va deveni mai curajos si mandru de ce a reusit sa realizeze. Curajul, deopotriva, ii va da incredere si astfel nu va da inapoi la fiecare situatie grea pe care o va intampina.
6) Lasa-l sa ia decizii
Pune-l in situatia de a alege intre doua lucruri si ofera-i explicatii cu privire la efectele fiecaruia dintre ele. Daca ti se pare ca decizia luata nu este cea mai buna pentru el, nu incerca sa-l faci sa o schimbe. Se va convinge singur si astfel va reusi sa invete cum sa ia decizii convenabile, care sa ii sporeasca increderea in sine.
7) Lauda-l si incurajeaza-l
Trebuie sa stie ca este apreciat daca face ce trebuie. De asemenea, fiecare situatie cu care nu s-a mai confruntat i se va parea dificila, asa ca are nevoie de incurajarea ta. Adu-i aminte scopul final si lauda-i progresele de pana atunci.
8) Nu ii da de facut activitati necorespunzatoare varstei lui
Ofera-i responsabilitati adecvate varstei lui, nici prea simple, nici prea grele. Aceste sarcini alese corect il vor ajuta sa isi dea seama ca este capabil sa faca multe lucruri si ii vor stimula increderea in el.
  • www.portalinvatamant.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *